BAŞARILI VÜCUT GELİŞTİRME EGZERSİZLERİ İÇİN ENERJİ VEREN YİYECEKLER

Enerji günlük hayatımızda aktif olmamızı sağlıyor. Enerjisiz vücutlar yakıtsız arabalara benzer.Günlük hayatımızda
ne yaparsanız yapın hepimizin iyi bir enerji kaynaklarına ihtiyacımız vardır.Vücut için en iyi kaynaklar yiyeceklerdir.Günün birinci öğünü-kahvaltı- çok önemli.Araştırmalara göre kahvaltı yapanlar yapmayanlardan işe daha iyi odaklanıyorlar ve daha iyi çalışıyorlar.
  Fakat ne yiyorsanız da çok önemli. Hangi yiyecekleri tercih etmelisiniz ?
1. Demir oranı yüksek olan yiyecekler. 
 Demir kanımızdaki kırmızı hücrelerinin(hemoglobin) yapı taşıdır.Hemoglobin seviyesi düşük olan insanlarda kan organlara ve hücrelere yeterince oksijen getiremiyor,metabolizma yavaş oluyor,sonuçta toksinler vücuttan geç atılıyor ve onlar vücudu zehirliyorlar.O yüzden demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer,tam tahıllı ekmek,yulaf,kuru kayası,nohut mercimek kuru fasulye gibi yiyecekleri tercih etmeliyiz.
2.Karbonhidratlar.Fakat karbonhidratların doğal olmasına dikkat edin ve beyaz un ,şeker ,gazlı içeceklerden uzak durun.Kepekli ekmek,bulgur,tahıl ve baklagiller vücut ve beyin için çok önemli vitaminler ve mineraller deposudur.meyve sebzelerdeki bulunan mineraller (kalsiyum,magnezyum,potasyum...) organik olduğu için vüvutcta kolayca hazım oluyorlar.
devamlı sağlıklı beslenme vücudun hücrelerini yeniler,kasların yeni hücrelerinin oluşmasını sağlar.Kas egzersizleri yaparken yorgunluk hissetmeyeceksiniz (çünkü ağır,yağlı tuzlu ve şekerli yiyecekler vücutta zor sindiriliyor,onların verdiği enerji onların hazım edilmesine harcanıyor.)Kaldırılan ağırlıkları kolayca arttıracaksınız ve daha çabuk güçlü ve sağlıklı kaslara ve vücuda kavuşacaksınız.

Yüksek miktarda enerji veren besinlerin listesi.(Kas gelişiminin yanı sıra cildin ve saçlarının güzelleşmesinde katkıda bulunuyorlar.)

1.muz.Muz çok miktarda lif içeriyor.Lif vücutta toksinlerinin attırmasına yardımcı oluyor.
Folik asit,potasyum ve B6 vitaminin bakımınından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.
2. Elma .Elma çok önemli lif sayesinde kabızlığı önler , kolesterolü düşürür ve sindirimi kolaylaştırır,kalp ve dolaşım sorularına karşı korur .
3. Kayısı enerji ve demir deposudur,B vitamini içerir.
4. Greyfurt mükemmel enerji sağlayan meyve , genel sağlığı desteklediği olarak biliniyor
5. Patlıcan.Patlıcanları yenilesi için en uygun zamanlar günlük spor aktivitelerden 1saat önce. Patlıcanlarda bulunan antioksidanlar egzersiz sırasında oluşan serbest radikal ile savaşmaya yardımcı olur .
6.Yoğurt B vitamini zengini.Yoğurt vücutta diğer besinleri enerjiye çevirmesini sağlıyor.Fakat az yağlı ya da yağsız yoğurt tercih etmelisiniz.Yoğurt-fındık karışımı enerjili
atıştırmalar için yiyebilirsiniz.
7.Peynir.Peynirdeki kalsiyum kemik, kas ve sinir sağlığı için önemli.
8.Portakal. İçeren vitamin C sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
9.Yeşil çay.Yeşil çayın besin değerini artıran unsurlardan biri, içeriğindeki fenoleik bileşiklerin fazlalığı.Kolesterolü düşürdüğü ve pıhtılaşmayı önlediği için kalbin dostu olarak kabul görüyor.Yeşil çay vitamin ve mineral açısından da zengin.C vitamini bu maddelerin başında geliyor.B grubu vitaminler,K vitamini,folik asit, betakaroten,çinko, manganez, potasyum,magnezyum yeşil çayda bulunan diğer faydalı maddeler.Yeşil çayın antibakteriyel ve iltihap önleyici özelliğı vardır.
10.Tuna balık.Protein,Omega3 ve B12 vitamin içerir. Güçlü ve sağlıklı kaslar için çok önemli bir besindir.
11.Baklagiller, kabak ve ayçekirdeği.Ayçekirdeğindeki yağlar tek başına alındığında vücut tarafından sentezlenemiyor, mutlaka yiyeceklerle birlikte tüketilmesi gerekiyor.Ayçekirdeğini salatalara hatta meyve salatalarına ya da ekmek hamuruna katarak kullanabilirsiniz.Günde 12 mg alınmasına gereken E vitamini en fazla badem, avokado ve tohum yağlarında bulunuyor.Ayçiçeğin tohumlarının demir, folik asit, çinko ve bakır gibi değerli mineraller ve B grubu vitaminler içerdiğini de hatırlatmakta fayda var .

Fakat bu yiyeceklerin tek başına mucize yaratmasını beklemek yanlış olur .Uzmanlar , bu besinleri tek başına tüketmek yerine zengin ve değişken bir besleme rejimi tercih edilmesini öneriyorlar.