Güzel ve sağlıklı vücut için doğru nefes alma tekniği

Değişik kültürlerde nefes alışverişi hayatın en önemli şartı olarak biliniyor .Nefes alma-verme ritmik değişimi gün-gece, mevsim değişimi, hayat-ölüm karşılaştırmalar gibi doğaldır ve bilinç altından kontrol ediliyor .Fakat bilinçli olarak nefes alma teknik ile vücudu etkileyebiliriz .Kan basıncı ,kalp atışı ,dolaşım değişebilirler .Nefes ile hayat enerjisini kontrol edebiliriz .
Zor hayat şartları, stres vücudu olumsuz etkiliyor .Kalp atışların yükselişi ,terleme ,kasların gerginliği ,nefesin hızlandırması bunların belirtileri .Durum uzun süre olarak devam görünüyorsa sinir sistemin gerginliği vücuttaki dengesinin bozulmasına ,fiziksel sağlığının olumsuz etkilemesine sebep olur .İltihap ,yüksek kan basıncı ve kas ağrıları onların belirtileri .
Bilinçli olarak kalp atışları yavaşlatmak ve kasları gevşetmek yavaş ve derin nefes almaktan daha zordur .Derin nefes alma stresin etkisini azaltabilir .
Nefesimiz fiziksel sağlığı olumlu yada olumsuz etkileyebilir .Devamlı stres kasların dokularına zarar verir ve göğüs kafesin kasların kilitlenmesine sebep olur .Hızlı nefes alma göğüs kafesinin genişletmesini engeller ,hava değişimi bütün akciğerde değil ,sadece onun üst kısımında olur . Böylece göğüs nefes alma tipi oluşur .
Kendinize küçük bir test yapabilirsiniz .Sağ elinizi göğüs kafesin üstüne koyun, sol elinizi karnın üstüne . Hangi el daha fazla yukarıya kalkıyor ?Sağ elinizi daha fazla yukarıya kalkıyorsa ,göğüs nefes alma tipiniz var ,sol ise -karın tipi .
Göğüs tipinin vücut için az yararı vardır ,çünkü en fazla kan akışı akciğerin alt kısımında olur ,fakat bu tiple bu bölgeye havanın girmesi sınırlı .Hızlı göğüs nefesin sonunda daha az oksijen kana ulaşır ve daha az besin kas ve organ hücrelerine gelir .Fakat bu olaya ilgili iyi bir haberimiz var .Bisiklet sürmeye yada müzik aleti çalmaya nasıl öğreniyoruz , ayni bir şekilde doğru nefes alma tekniği öğrenebiliriz .Devamlı egzersizlerden sonra çoğu zamanda ,uyku dahil karından nefes alabileceksiniz .Doğru nefes alma tekniklerini öğrenmesi kısa veya uzun süre olarak fiziksel ve ruhsal sağlığı için en verimli yollardan birisidir .
Karından nefes alma diyaframatik olarak biliniyor.Diyaframa -göğüs ve karnın arasında bulunan büğük bir kastır .Daralınca diyaframa aşağıya doğru baskı yapar ve karnını genişletir .Bunun sonunda göğüste olumsuz basınç oluşur ve hava akciğerin içine pompalanır.Bu olumsuz basınç kanı da akciğerin içine pompalar ve kalbe doğru venöz kanın dönüşü sağlar .Böylece karın tipi nefes alma hastalık durumlarında veya yoğun kas çalışmalarında vücudun dayanma gücünü arttırır .Bu tipinde görünen akciğerin genişlemesi, kan ve lenf akşının gelişmesi akciğerin ve diğer dokuların infeksyon kapmasına karşı savaşmaya yardımcı olur , vücudun rahatlamasını sağlar , mutluluğu arttırır .

Karın nefes alma tekniği.
1.Yere uzanın .Karın üstüne hafif bir eşya koyun- kitap ,plastik tabak olabilir .Karından nefes alın .Nefes alırken karnını genişletin , nefes verirken karın kaslarını içine çekin .Egzersizin doğru yapıp yapmadığına karnın üstündeki eşyanın hareketlerinden anlayabilirsiniz .O karın kaslarla birlikte yukarıya-aşağıya hareket eder .
2.Burundan nefes alıyoruz ,ağızdan veriyoruz .Hızlı ve hacimli nefes alma dan sonra yavaş nefes verme .Süre olarak ikinci birincisinden bir kaç saniye uzun olmalı .Örnek, 1-2 saniye nefes alma ,8saniye nefes verme .
Nefes alma egzersizleri mükemmel bir şekilde karın kaslarını çalıştırırlar , daha fazla oksijen metabolizmayi hızlandırır,hücrelerinin yenilemesini sağlar . Bel ve basen bölgelerinde kasları sıkılaşır ,güzel görünür .
Karın nefes alma tekniği öğrendik dan sonra yukarıda bahsettiğimiz egzersizi günde 1-2 defa yapıp ,diğer zamanda istediğiniz anda bu egzersizi ayakta ,otururken veya yürürken yapabilirsiniz.Tabi ki 1 saat yemek dan önce veya 2 saat yemek dan sonra olmak şartı ile .Temiz havada egzersizlerin daha fazla faydaları vardır .
Çok basit , ama netice mükemmel .Karın bölgesinde çok önemli iç organları bulunuyor. Bu tekniğin sayesinde onların kasları çalıştırılıyor ,o bölgeye daha fazla kan pompalanıyor , genel sağlığı iyileşiyor .
Nefes alma egzersizlerin içinde şimdi anlattığım egzersiz ana yeri alır .Bunun yanı sıra daha çeşitli nefes alma- verme egzersizleri vardır .Çoğunun sağlığı için ciddi hastalıklara karşı iyi bir sonuç verdiğini bilimsel kanıtlar vardır . Fakat çok önemli bir püf noktası daha .Nefes egzersizleri yaparken moralinizi daima yüksek tutmalısınız ve ne olursa olsun iyi bir hedefe ulaştığınızı aklınızda canlandır malısınız -aksi taktirde vaktinizi az verimli harcanmış olursunuz .Kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın .